Friday, March 29

<a href="http://www.bloglovin.com/blog/5766323/?claim=hrt3xzpy6zj">Follow my blog with Bloglovin</a>

Πλεκτά μικρά τσαντάκια για πολλές χρήσεις




 






Πλέξεις

Ποδαράκι= παίρνεις νήμα, μπαίνεις στη θηλειά, παίρνεις νήμα, έχεις 3 θηλειές στο βελονάκι, παίρνεις νήμα το περνάς μέσα απο τις 2 θηλειές πρώτα, παίρνεις νήμα και το περνάς απο τις 2 υπόλοιπες θηλειές, αυτό είναι το αγγλικό treble.

Αριχτο γαιτανάκι= μπαίνεις στη θηλειά, παίρνεις νήμα, έχεις  2 θηλειές στο βελονάκι, παίρνεις νήμα και το περνάς και απο τις 2 θηλειές μαζί, αυτό είναι το αγγλικό double crochet.



Αρχή-  Πλέξτε 36 γαιτανάκια.

Πρώτη σειρά-   Πλέξτε ποδαράκι  στην πέμπτη αλυσίδα( ή γαιτανάκι) απο το βελονάκι σας, πλέξτε ποδαράκια σε κάθε μία απο τις επόμενες αλυσίδες ώς το τέλος της σειράς, γυρίστε.
 
Δεύτερη σειρά- πλέξτε 3 αλυσίδες, πλέξτε ποδαράκι πάνω στο επόμενο ποδαράκι, πλέξτε ποδαράκια σε όλα τα ποδαράκια της προηγούμενης σειράς, γυρίστε.

Τρίτη σειρά έως εικοστή τρίτη  σειρά επαναλάβετε τη δεύτερη σειρά.

Αυτό είναι το βασικό τσαντάκι, αν το επενδύσετε με ύφασμα όπως εγώ τότε κόψτε ένα ορθογώνιο κομμάτι υφάσματος όσο το πλέκτό ορθογώνιο, ράψτε γύρω  γύρω το ύφασμα διπλώνοντας ένα πόντο με το χέρι ή στη μηχανή  να είναι καθαρό και με κρυφές βελονιές εφαρμόστε το πάνω στο πλεκτό και ενώστε τα. Το ύφασμα θα είναι 1 πόντο μικρότερο απο το πλεκτό δηλαδή το πλεκτό θα προεξέχει γύρω γύρω 1 πόντο.

Οταν τα ράψετε και τελειώσετε, διπλώστε το κάτω μέρος  όσο θέλετε για να σχηματιστεί το εσωτερικό μέρος και συγκρατήστε το με καρφίτσες.

Τώρα θα κάνετε τη μπορντούρα σε σχέδιο που το λένε πικό , ώς εξής.

Πλέξτε πρώτα στο κομμάτι που θα επανωτίζει δηλαδή στο καπάκι , μπείτε στη γωνία με το ίδιο νήμα, πλέξτε ένα άριχτο γαιτανάκι στην επόμενη θηλειά και ένα στην διπλανή θηλειά, μετά πλέξτε 3 αλυσίδες και μπείτε  χωρίς ρίξιμο στην πρώτη αλυσίδα που πλέξατε- δηλαδή κάντε  εκεί ένα άριχτο γαιτανάκι-, μετά αφήστε την επόμενη θηλειά κενή, δεν πλέκετε τίποτε εκεί και  επαναλάβετε ότι κάνατε  πριν ώς το τέλος δηλαδή= 2 άριχτα γαιτανάκια στις επόμενες 2 θηλειές, μετά πλέξτε 3 αλυσίδες, πλέξτε 1 άριχτο γαιτανάκι στην πρώτη αλυσίδα, αφήστε κενή την επόμενη θηλειά και συνεχίστε το ίδιο ώς το τέλος.

Στα πλαινά πλέξτε το πικό αρχίζοντας απο το διπλωμένο μέρος και κάνοντας πικό στα 2 μέρη του πλεκτού μαζι και τελειώνοντας εκεί που είναι μονό το καπάκι .

Ελπίζω να είναι κατανοητές οι οδηγίες, αν χρειαστείτε οτιδήποτε ρωτήστε με θα χαρώ να βοηθήσω, καλή επιτυχία, Μαίρη




Monday, March 25

Μηλόπιτα



Δοκιμάστε αυτή τη μηλόπιτα είναι πολύ νόστιμη και ιδιαίτερη, ξεροψήνεται ωραία και  μοσχοβολάει κανέλα και μήλο.  Οσο έχει ακόμη μήλα  είναι ένα γλύκισμα σπιτικό  και ελαφρύ.
Σας δίνω την κανονική δόση αν και εγώ κάνω τη μισή ακριβώς για ένα ταψάκι διαμέτρου 28 εκατοστών.


Υλικά:
4 αυγά
2  ποτήρια ζάχαρη
1 ποτήρι ηλιέλαιο ή σπορέλαιο
1 μικρό φλυτζακάκι του καφέ κονιάκ
2 κουταλιές του γλυκού κανέλα
1 μπαίηκιν πάουντερ
7-8 μήλα, όχι ξυνόμηλα, αλλά ωραία νόστιμα σκληρά μήλα
3-4 ποτήρια αλεύρι να γίνει πολύ σφιχτό, πυκνό το μίγμα, να μη μπορεί να κινηθεί το μίξερ πλέον, τόσο σφιχτό γιατί θα μπούν πολλά μήλα που θα το υγράνουν καθώς θα ψήνεται.




Χτυπάμε πρώτα τα ασπράδια καλά να γίνουν μαρέγκα και μετά προσθέτουμε τη ζάχαρη, χτυπάμε λίγο και βάζουμε τους κρόκους μέσα στο μίγμα και μετά το σπορέλαιο, το κονιάκ, τη κανέλα και αφού έχουμε ανακατέψει το μπαίηκιν με το αλεύρι αρχίζουμε να ρίχνουμε  ανακατεύοντας καλά. Το αλεύρι δεν είναι μετρημένο ακριβώς, προσθέτετε σιγέ έως ότου δεν χωράει άλλο στο μλιγμα και με δυσκολία να κινείται η σπάτουλα μέσα σε αυτό.



Αφού λαδώσετε με σπορέλαιο το ταψί σας, βάλτε το μίγμα μέσα( με δυσκολία θα χυθεί, δεν πειράζει). Καθαρίστε τα μήλα όπως όταν τα τρώτε στα τέσσερα, και κόψτε τα λεπτές φετούλες, δείχνω στις φωτογραφίες πώς τα κόβουμε. Βάλτε τα στο μίγμα μπήγοντάς τα πολύ πυκνά το ένα δίπλα στο άλλο μην σας νοιάζει θα ψηθούν και μη βάλετε λίγα δεν θα γίνει νόστιμη. Δείτε στις φωτογραφίες  πόσο πυκνά μπαίνουν  οι φετούλες.
Ψήστε στους 180 βαθμούς στον αέρα  για 50 λεπτά -1 ώρα
Καλή όρεξη!

Monday, March 18

Ανοιξιάτικος στολισμός σε κλαδιά ελιάς και ξερόκλαδα




Στην προχτεσινή  βόλτα στη Χαλκιδική, είχε πολλά κλαδιά κάτω απο τα ελιόδενδρα γιατί μόλις τα είχαν κλαδέψει, έτσι πήρα μερικά και τα κουβάλησα , γέμισε η βεράντα φύλλα παντού. Τα έβαλα σε ένα μεγάλο βάζο γιατί ήθελα να κρεμάσω  τα μικρά μου μαξιλαράκια που έραψα σε σχήμα πεταλούδας, λουλουδιών και πουλιών.





Ορίστε το αποτέλεσμα, ελπίζω να σας αρέσει!

Μάρτιος



Καλώς μας ήρθε ο Μάρτιος!


Ο μήνας της Ανοιξης εύχομαι να έρθει παντού, μέσα μας και έξω μας,  στα υλικά μας και στα πνευματικά μας. Μυρίζει ήδη Πάσχα, η Καθαρά Δευτέρα μας βάζει στο πνεύμα της μεγάλης γιορτής, συνταγές σαρακοστιανές παντού σε περιοδικά, τηλεόραση, μαγειρέψτε λοιπόν ακόμη κι αν δεν νηστεύετε παραλλαγές των οσπρίων και των λαχανικών για αλλαγή.


Οσο για πλεξίματα, ραψίματα, όρεξη να έχετε! Πρέπει να καθαρίσω το σπίτι για Πάσχα , ειδικά την κουζίνα, όοοολα τα ντουλάπια, όοοολα  τα συρτάρια να λάμψει, έξω τις βεράντες , την αυλή μόλις φτιάξει   λίγο ο καιρός , με βλέπω με τενοντίτιδα πάλι. Και  τα θέλω τα χέρια μου, πώς θα πλέξω? Εχω τόσα σχέδια, για καλοκαιρινές τσάντες, για καλάθια με βελονάκι και άλλα πολλά.

Λοιπόν καλή διάθεση, τον καφέ δίπλα μας και  στη αγαπημένη μας γωνία στον καναπέ και καλή δουλειά!



Θέλω να καλωσορίσω τα νέα κορίτσια στη παρέα την Μαρίνα, τη Sofia , τη Αννα, τη tante Kiki, τη Χrysa , τη Linaaaap, τις τρείς φίλες της Περι καλλιτεχνίας ο λόγος!